måndag 13 juni 2011

Tutorial - Do Redo Jeans

Här kommer en beskrivning av hur jag gjorde när jag sydde mina söners Do Redo Jeans av mina gamla. Jag kan väl inte direkt säga att det är helt min tutorial eftersom jag har använt mig av beskrivningar som jag har hittat på nätet, men alla stickningar och detaljer har jag gjort och ritat själv. Jag ville visa hur jag har gjort och vilka mönster och beskrivningar jag har använt mig av så att ni kan göra era egna jeans till era barn.

Först och främst behövs det ett par gamla (eller nya förden delen också) jeans som inte används längre. Det kan vara dina egna, mannens, fruns, eller ett par man har köpt second hand.
 Jag har använt Danas på MADE flat front byxmönster som ni kan ladda ner gratis här.
Det är ett jättebra basmönster och jag har använt det till jeans både till storebror och till lillebror. Storebrors byxor klippte jag ut med sömsmån och lillebrors precis efter mönstret. Till båda lade jag till ca 5 cm uppetill och till storebrors ca 10 cm nedtill och lillebrors 5 cm nedtill. Storebror har str. 110 och lillebror 92.

Klipp upp byxorna längs med yttersömmen. Placera ut mönstret så att det får plats och klipp ut.
Gör likadant på andra benet men lägg ut mönsterdelarna spegelvänt.

klipp ut fickor efter egen fantasi av de delar som blir över.
Allt som allt ska du ha 6 delar.
 Sy stickningar längs över de två delarna som är bak på byxan. Rakt över med en lite lutning. Zickzacka kanterna på fickorna och vik in de och sy fast.
 Jag sydde fast en stjärna som applikation på båda pojkarnas byxor bakpå. Storebror fick en i rött och lillebror i orange. (Har även använt tråd till alla synliga sömmar i samma färg.)
Om man inte vet hur man gör en applikation har Thea på en blomma åker vagn gjort en jättebra beskrivning.

 Sy ihop byxbenen, följ Danas beskrivning.

Sticka ner sömmarna och sy två sömmar som tillsammans ser ut som att där finns en gylf.
Vik ner linningen ca 5 cm upptill. Sy bara runt halva byxan, från ena sidan till den andra bakpå. trä in resår och dra åt så hårt som du vill ha det och sy fast.

Sy två knapphål framtill
 Trä in ett snöre, eller gör som jag. Gör en egen snedslå som du syr ihop. Sy fast ändarna på samma sätt som du gjorde med resåren. Sy sen fast hela linningen och sy sen en stickning precis i kanten uppetill så det ser ut som en linning som det finns på "vanliga" jeans.
 Sy en resårkanal nedtill på benen och trä in resår även där.
 KLART!
mina söner älskar sina nya jeans och jag känner någon slags tillfredställelse att mina gamla jeans kom till användning och inte bara blev liggandes och samlade damm.

Några tips längs vägen..
Kontrollera trådspänningen innan du börjar sy på en rest bit av jeansen. Det kan bli helt annorlunda när man syr i tjocka tyger.

Går tråden av stup i ett, som den gjorde för mig, pröva med att byta nål.

Använd en bredare resår till linningen, jag använde en som är ca 2.5 cm bred, och en tunnare till benslutet, där använde jag en som är ca 0.5cm bred.

Som vanligt är det bara att fråga om något är oklart! lättare än så här kan det inte bli!
Ska försöka få till en live bild under kvällen och ni får se hur de ser ut på.

6 kommentarer:

Ingrid Johnson sa...

Så fina byxorna blev så nu får det nog bli att rota fram lite gamla jeans.
/Ingrid

Jonglören sa...

Wow vilken underbar beskrivning. Så lustigt faktiskt. För jag har återbrukat makens gamla jeans till sonen några gånger och jag har sytt i riktig gylf med hällor och så. Och det tar så lång tid att man hinner tröttna innan man har den färdiga skapelsen i handen. Då tänkte jag att de ju borde gå att göra så som du...och nu trillade jag över din tutorial. Kan sylusten öka mer än den just gjorde??? Näe, tror inte det *skrattar*

christiane sa...

... eine super Idee. Wir haben so viele alte Jeans.
Ich brauche keine mehr kaufen für die Jungs.
Schönes Wochenende,
Christiane

Helena sa...

Jättebra beskrivning! C börjar ha lite dåligt med jeans och den här modellen verkar superbra! Skriver upp på att-göra-listan.

Emelie sa...

Har sytt nya jeans till min 3 årige son av mina gamla men valde att sätta mudd i midja och benslut. Sååå miljövänligt och snyggt att återanvända gamla jeans!

Anonym sa...

Jättefina! Men när du syr halva linningen baktill med resårband, syr du fast resårbandets kortkanter OCH linningen vid sidorna i byxorna eller hur fäster du resårbandets kanter? Så att det blir två kanaler? Alltså ett för resårbandet baktill och ett för snören framtill? Funderar funderar & funderar :)

Linda