fredag 11 april 2014

Lappar av Jeans

Jeans måste nog vara ett av de material som lämpar sig bäst för återvinning. Dels blir det bara snyggare med åren, ju mer det slits och så är jeanstillverkningen inte direkt bra för varken miljö eller för de som jobbar med det. Läs mer om det här. Med det i åtanke borde vi ta vara på varenda liten jeansbit som blir över.
 
Jag berättade i tidigare inlägg om att jag syr för REFO, och när jag har gjort barnjeans av vuxen har det blivit en hel del spill över från när stora jeans ska bli små.
Vad lämpar sig inte bäst för skapande av spillbitar än lapptäcken?
Så lapptäcken fick det bli.Lapptäcken i babystorlek. Ca 70*90 cm stora, med lurvig mjuk fleece på baksidan.

 
 
När man ska göra lapptäcken är en skärmatta och rullkniv att föredra. Det går snabbt att skära ut rutor och det blir ett mer jämt resultat än om man gör samma sak med saxen. Det luriga med jeans är att de flesta nya byxor innehåller en del strech vilket gör att när man syr ihop rutorna så sträcker sig några mer än andra. Men då är det bara att ta till rullniven igen och se till att det blir rakt och snyggt.


 
För att göra de lite mer roliga fick de varsinn stor stjärna som applikation.
Jag lät detaljerna från jeansen vara kvar. Jag tycker om när man ser att det verkligen är jeansbyxor som blivit använda. Att det är återbruk.
 
 
 
Lapparna är ca 20x20cm. Eftersom jeans i sig är ett ganska tjockt material och att jag har en lurvig filt på baksidan valde jag att inte ha någon mellanlägg och att inte kvilta de. De sitter enbart ihop med sömmen som går runt om.
 
Och ibland önskar man lite mer än andra gånger att man hade en bebis att svepa in.
 
 
 

1 kommentar:

Systeryster och jag .... sa...

fint lapptäcke
har förstått i takt med att mitt sy intresse har ökat att man aldrig skall slänga en tygbit... : )