onsdag 24 augusti 2011

Det var en gång..

Det var en gång för länge sen, innan mina barn kom, innan det stora anstormningen av sybloggar, som jag sydde mitt allra första lapptäcke. Jag har nog tidigare berättat om att jag inte känner någon annan som syr. Ingen i min släkt är intresserad av sömnad och ingen av mina vänner. Så när jag då den dagen för länge sen bestämde mig för att jag minsann ville sy ett lapptäcke så hade jag ingen aning om de olika tekniker som finns och hade inte heller någon att fråga. Jag började goggla mig fram på lapptäcken, men eftersom detta var innan alla dessa sybloggar började ploppa upp (det fanns säkerligen några men som jag inte hittade) så hittade jag inte speciellt mycket information och för den delen inte heller så mycket inspiration. Annat är det idag! Nätet är en guldgruva för inspiration och för att finna information och få ny kunskap och jag älskar det! (Även om man ibland surfar bort lite väl mycket värdefull tid!).
Men tillbaka till den där dagen för länge länge sen , låter som jag är lastgammal, då jag beslöt mig för att sy ett täcke.
 Den enda sidan jag hittade av en Amerikansk sida där det finns en massa olika mönster till att sy olika block. Jag valde ett enkelt men ändå fint. Valde en klassisk färgkombination, svart vitt och rött kan aldrig gå fel, och klippte (Visste inte ens att det fanns skärkniv!) ut en massa små rutor som jag sedan zickzackade alla kanter på (visste inte om att det inte behövs). Ni kan tänka er vilken tid det tog..
Sen sydde jag ihop rutorna så de bildade block som detta..
 Sen sydde jag ihop block med block så att det bildade ett täcke med tre bårder runt i samma färger.
Kantband hade jag aldrig hört talas om utan vek över täcket och sydde fast på baksidan.
Mellanlägg visste jag inte heller vad det var för något och kviltning!! Vad tusan är det?!?!? Och hur gör man?!?! Efter många försök gav jag upp och åkte till en tygaffär och frågade vad jag gjorde för fel. Det gick ju inte att sy ihop alla lagren utan att det vred på sig och tyglagren åkte åt olika håll..
-Övermatare!
 Efter mycket om och men fick jag tillslut ihop täcket och det blev stort, fint, mjuk och mysigt!
 Men sedan dess har det legat ihopvikt i garderoben, fram tills att min yngsta son fick för sig att dra ut allt vi hade däri och jag såg detta täcke igen. Hade totalt glömt bort det.
För visst blev det fint? För fint för att ligga i en garderob och samla damm..
Jag är så tacksam för alla som delar med sig av sin kunskap, för vad mycket lättare det är att göra saker om man vet lite hur man ska göra. Jag hoppas att jag i min tur kan dela med mig av min kunskap till någon eller några som står där precis som jag gjorde för länge länge sen och vill börja att sy.

13 kommentarer:

Carina sa...

Det är otroligt fint, tänk att det var det första du gjorde utan att veta egentligen hur du skulle göra. Jag är impad :)

CatarinasPatchworkSytt&Smått sa...

Otroligt att det är ditt första täcke,det är jättefint!och ett jättetrevligt inlägg att läsa!
En sak undrar jag bara ,vad är en övermatare? kanske något jag borde ha :)

evaj sa...

Jätte fint!!!!Bra jobbat!!Kramar

Kerstin sa...

Vad roligt att läsa din berättelse om hur du lärde dig sy lapptäcke. Det liknar hur jag lärde mig sticka på stickmaskin. Det går på vilja, nyfikenhet,lust och envishet. Och vilket slutresultat det blev! Täcket blev verkligen jättefint!

Gila sa...

Det måste du spara som ett minne av ditt första syobjekt.

ExD sa...

Det här är nog det vackraste lapptäcke jag sett någonsin. Jag blev helt drabbad!

Och tack för beskrivningen. Vem vet, kanske väntar ett lapptäcke om hörnet?

Wivi sa...

Jättefint lapptäcke och en trevlig berättelse.
Kram

Ingrid sa...

du är ju helt fantastisk :) måste tagit en jädrans massa tid... och att det är ditt första täcke!!!? superfint!!

Jenny sa...

Wow vilket första-arbete! Hade varit impad även om det var det hundrade! Kram Jenny

Anonym sa...

Jag ler igenkännande när jag läser din berättelse.Jag är där nu! Jag fick i vintras för mig att jag skulle ta reda på alla resttyger jag samlat på mig genom åren.
Visst fick jag ihop ett täcke, men precis som du på ett väldigt onmständligt och tidskrävande sätt. Och tyvärr inte riktigt lika fint som ditt.
Nu har jag upptäckt vilken guldgruva internet är när man skall söka info, kunskap och idéer.
Fast jag har ännu inte kommit så långt att jag skaffat någon övermatare!! :)
/Helena

Emsters Alster sa...

Underbart täcke! Dessutom, tack så mycket för den fina vinsten, jag öppnade paketet och blev helt glad! Tack än en gång!

fiffi sa...

Hej! måste bara säga att jag verkligen gillar din blogg! Får så grymt mycket inspiration! När jag var mindre sydde jag massor, men har inte haft tid och möjlighet på flera år. Jag såg för ett tag sedan detta lapptäcke:

http://ericastygverkstad.blogspot.com/2011/07/lapptacke.html

och blev jättesugen på att sy just ett lapptäcke. har köpt tyg och allt, men har inte riktigt koll på hur man gör. I detta inlägg skrev du att när du gjorde ditt första lapptäcke (som också är jättefint) sicksakcade alla kanter (som jag också hade tänkt göra), men att det inte behövs.... Har du några tipps till en ivrig tjej med inspiration?

fiffi sa...

Tack så himla mycket för tipsen :D