måndag 7 februari 2011

Tutorial - Sy en sittpuff.


 Eftersom jag fått lite frågor om sittpuffarna jag sytt så tänkte jag här försöka att förklara med bilder och text hur jag gör. Obeservera dock att jag inte är någon pedagog, och om denna tutorial inte blir så pedagogisk som jag hoppas på så är det fritt fram att ställa frågor om det är något som inte är solklart.

Du behöver ett tyg som är ca 150cm brett och 80cm långt. Jag brukar använda Ikeas tjockare tyger, eller liknande. Har inte prövat med något tunnare tyg, men det går säkert fint det med!

 Steg 1:
Du behöver:
Två cirklar med en diameter på 44cm.
Två små rektanglar på 8x28cm
En stor rektangel på 23x tygbredden. (Den stora rektangeln brukar jag alltid klippa så lång som möjligt och justera det efterhand. Det är så trist om man råkat klippa den lite för kort så man får skarva den biten. Blir inte så snyggt.) Alla mått är inkl. sömsmån.


 Steg 2:
Tag de två små rektanglarna, sy ihop de räta mot räta runt om, men lämna ena kortsidan öppen. Vräng allt så den rätta sidan kommer utåt. Pressa med strykjärn och sy en stickning runt om samtidigt som du syr ihop vändhålet på ena kortsidan. Mät ut mitten på den Stora rektangeln och sy fast tygbiten endast i kortsidorna. Nu är handtaget klart. Om du vill ha någon form av applikation på puffen, som den här t.ex, är det nu du gör det, innan du syr ihop allt.
Steg 3:
Nåla fast den långa rektangeln räta mot räta mot ena cirkeln. Sätt nålarna ganska tätt. Ca 2 cm mellan varje nål. När du kommit varvet runt så mät ut hur lång den stora rektangeln behöver vara. Sy ihop den men lämna ett hål i mitten. Klipp av tyget, men lämna lite sömsmån och pressa sömmen. Nåla fast den andra cirkeln räta mot räta på andra sidan.
 Steg 4:
Sy ihop alltihopa. Med kanten på pressarfoten mot kanten på tyget. Hela vägen runt längs med båda cirklarna.
 Vänd alltihopa genom det lilla hålet du lämnade när du sydde ihop kortsidorna på den stora rektangeln. Stoppa den nu med valfritt vadd eller cellofan kulor eller vad du nu vill ha. Jag har på de senaste sittpuffarna använt kuddar från Ikea, Gosa Slån, som jag klippt sönder och använt vadden. De kostar 9kr per st, och det är lagom med tre stycken. Jag tycker den vadden ger den rätta tyngden och puffen blir lagom stoppad. Men prova dig fram med andra material, och finn det som passar dina behov bäst.
Sy ihop vändhålet för hand med fina små små styng.
KLART!
Vore jättekul att få se vad ni syr utifrån denna tutorial. Så om du använder dig av den så maila gärna en bild på det du sytt, eller länka till din blogg i kommentarsfältet, om du lägger ut bilder där.

LYCKA TILL!

29 kommentarer:

  1. Wow, tack för den "tuten". Mkt pedagogisk i mina ögon, och vilket supertips det där med vadden. Blir billigt och bra...

    SvaraRadera
  2. Vilka fina puffar! Väldigt kul med en tutorial. Skulle inte förvåna mig om jag också kommer att sy puffar inom kort. Nytt hus, nya saker!

    SvaraRadera
  3. Superfina!! Och bra beskrivning!!

    Jag håller just nu på att sy en påse och ärtkuddar till en blivande 1-åring, efter tips och inspiration från dig. :-) Bildbevis kommer givetvis så snart presenten är överlämnad.

    SvaraRadera
  4. Snygg turorial! Bra tips med ikea-kuddar också.
    Skall sy puffar till barnbarn (eller rättare sagt för mormor på besök hos barnbarn som vill bygga lego eller tågbanor).

    SvaraRadera
  5. Fin fin tutorial. Dina kuddar är verkligen jättesnygga!

    SvaraRadera
  6. Superfina! Vad glad jag är att jag hittade hit :)

    Följer med såklart.

    /Mia :)

    SvaraRadera
  7. Ååååå vilken bra beskrivning!! TACK!

    SvaraRadera
  8. Tack för en supersnygg och tydlig tutorial! Nu har jag sytt en randig puff, men måste fixa fyllning. Kanske en tur till IKEA imorgon... Sen kommer bild såklart.
    En grej med mått på ciklarna. Ska det inte vara 44 cm i diameter? Annars blir den fasligt stor. Mysigt, men svårt att få plats :-)
    Min blev nog lite större än 44 cm, det gick sådär att rita en cirkel. Några smarta tips på hur man gör? jag provade penna på ett snöre, men tyget gled iväg...
    Tack igen! /Jenny

    SvaraRadera
  9. Jenny: Tack för det! Klart att det ska vara diameter :)
    Jag tog den största kastrull vi har och ritade runt. Den är nog ca 30 cm i diameter, sen lade jag på det som fattades hela vägen runtom..

    SvaraRadera
  10. Tack för fin och bra tutorial.
    Dom är verkligen snygga. Har kikat pá dom ett tag. Nu hamnar dom pá To-do-listan, som bara blir längre och längre......:)
    Man kan ju rita en cirkel pá ett papper innan dá gár det bra med penna-snöre-tricket.

    SvaraRadera
  11. Tack för beskrivningen! Vilka fantastiskt fina sittpuffar!

    SvaraRadera
  12. hej!
    jag hittade precis hit! jättefin blogg!
    jag älskar tygerna du använder, det är fint med stora mönster! gillade ugglelapptäcket också! :)
    Maya

    SvaraRadera
  13. Men vilken roligt och bra tutorial! :) Har länge funderat över en sittpuff men liksom inte kommit på hur jag vill ha den.
    Vilken himla tur att vi ska på IKEA på söndag, då ska jag handla tyg och kuddar!
    TACK för inspirationen!

    SvaraRadera
  14. Hej igen,
    nu har jag fått klart min första puff. Det blir nog fler så småningom. Tack!!
    // Jenny
    http://tankaromtyg.blogspot.com/2011/02/puff-supersize.html

    SvaraRadera
  15. Jisses vilka fina puffar. Jag som är livrädd för symaskinen som står gömd ute i gästhuset får nog se om jag inte måste våga mig på ett försök:)

    tack för inspirationen:)

    Är det ok att låna dina bilder? självklart med länkar.

    kram

    SvaraRadera
  16. Åh, vad fina! Tack för en bra tutorial, ska försöka mig på att göra en sån, har länge önskat mig en fin sittpuff! Bra tips att använda ikea-kuddar som fyllning. :)

    SvaraRadera
  17. Igår var jag och inhandlade ikeastyg och kuddar, ska bli jättespännande att sy dina puffar =)

    SvaraRadera
  18. Nu har jag sytt två puffar efter din beskrivning. Inlägg om dem finns på min blogg, http://allakansy.blogspot.com/2011/06/sittpuffar-till-tjejerna.html

    Jag har definitivt anledning att återkomma till denna inspirerande blogg!

    SvaraRadera
  19. Den där måste jag bara prova att sy :) Jättefin blogg du har!
    Annika B

    SvaraRadera
  20. Hej och Tack för en jättebra beskrivning. Blev så inspirerad så jag åkte till Ikea på en gång och döttrarna fick välja tyg så nu har jag oxå gjort två puffar. Finns att titta på linessyjunta.blogspot.com.
    Kram Line

    SvaraRadera
  21. Vad fina beskrivningar du har.

    Jag har använt mig av både väska och
    sittpuffsbeskrivningarna.
    De är verkligen toppen för oss som inte är riktigt haj på hur man ska göra. Lätta att förstå med fina närbilder. Tack för det Erika.

    SvaraRadera
  22. finns det någon chans att du skulle kunna sy 2 sånna här puffar i jeanstyg till mig, bara tyget, utan fyllning? Mot betlaning förstås ;)

    / Anna

    tacksam om du mailar mig ett svar på: anmaok@hotmail.com

    SvaraRadera
  23. Hej!

    Måste bara säga att dina sittpuffar är jättefina, och att det var ett bra "mönster" att följa! Har gjort två stycken som du kan hitta på denna länk: http://lillafiffi.blogg.se/?tmp=08184219
    (har inte hunnit börja med lapptäcket som du hjälpte mig med, men efter jul hoppas jag få mer tid.)

    //fiffi

    SvaraRadera
  24. Hej, tack för en bra tutorial!
    Jag känner att jag inte klarar att sy ihop en egen sittpuff men har hittat dessa intressanta sittpuffar som tyvärr kommer utan fyllning: http://www.etnodesign.se/sv/produkter/puffar/
    Nu undrar jag vad rekommenderar du för fyllning för sådana läder puffar?

    SvaraRadera
  25. Tusen takk for flott veiledning! :)
    Jeg har sydd en puff nå, og har nettopp lagt den ut på bloggen min. Kanskje du vil se! :)
    Ha en fin helg! :)
    Klem Lisa

    SvaraRadera
  26. Tja! Super bra tutorial sitter just nu på min sittpuff och är JÄTTENÖJD. använde morsans gamla lakan och stoppningen tog jag från kuddar vi hade tänkt slänga, så du vet så funkar det även med tunt tyg :P Tackar tackar

    SvaraRadera
  27. Hamnade på din sida när jag letade lämplig stoppning till min virkade puff .ett experiment! Vilka fina du gjort! Jag tackar för tipset. En sväng till Ikea då ;-)

    SvaraRadera
  28. Hej! jag googlade sittpuffsmönster och hamnade här och enklare kunde de ju inte bli så nu har ungarna en varsin sittpuff! tack :) bilder finns i min blogg.

    SvaraRadera
  29. Planerade redan i somras att göra varsin puff till barnbarnen, kom i gång i förrgår med att göra ovansidan i lapptäcksteknik.!Tänkte att jag hittar säkert hur man går vidare att göra sidorna o få ihop ovan- o undersidorna i nån av mina böcker eller otaliga handarbetstidningar. Insåg raskt att det skulle ta massa timmar att gå igenom. Googlar o får upp din beskrivning på "två röda".
    Tror nu att jag får ihop det med hjälp av dina fina beskrivning. Stort tack.

    SvaraRadera